keskiviikko 8. marraskuuta 2017

86. maajoukkuekatsastuksetLauantain kuvista kiitokset Karla Rasilaiselle ja sunnuntain Ulla Mikkoselle :)

Viime viikon torstaina ajeltiin illalla Ypäjälle, sillä perjantaina katsastukset alkoivat jo aamupäivästä. Halusin myös Nupun saavan levätä kunnolla ennen valmennusta, joten edellisenä iltana ajelu oli kaikin puolin hyvä ratkaisu!

Perjantaina ohjelma alkoi huimasti radanrakennuksella, jonka jälkeen taidettiin käydä syömässä ennen mun valmennusta. Hyvissä ajoin ennen omaa aikaani menin verkkailemaan, sillä valmennus kesti vain puoli tuntia ja siinä lähdetään heti tekemään hommia, niin reilu verkka oli hyvä olla alla. Meitä piti olla kaksi, mutta toinen ratsastaja jäi pois, joten sainkin ihan yksityistunnin.


Mulla oli tänä vuonna tosiaan viimeinen junnuvuosi, joten ensi vuonna olisi tarkoitus jatkaa nuorten luokkien eli vaA:n merkeissä. Vaikeutta vaB-ohjelmiin verrattuna tulee puolipirueteista, sarjavaihdoista (kolmoset & neloset) ja tietysti muutoin haastavammista ohjelmista avoineen ja sulkuineen. Tällä kertaa oli siis mj-valkkukin erilainen viimevuoteen verrattuna, kun harjoiteltiin paljon näitä uusia liikkeitä. Näin tämän ehdottomasti positiivisena asiana, sillä ollaan ehdottomasti Nupun vahvuuksien äärellä kun puhutaan pirueteista ja vaihdoista! Se onkin varmasti parempi vaA- kuin vaB-luokissa, kunhan opin itse ratsastamaan liikkeet.

Aloitettiin tunti kevyessä ravissa ympyrällä, ja työstettiin kaikessa yksinkertaisuudessaan asetusta läpi. Näin pieni juttu vaikutti koko hevoseen valtavasti, ja helposti itsellä jää kun keskityn kaikkeen muuhun. Toki "asetan" ympyrällä, mutta ihan eri asia onkin sitten saada asetus rehellisesti läpi niskasta asti. Tästä jatkettiin raviavojen ja -sulkujen pariin. Pienien välikäyntien jälkeen otettiin laukkaa, jossa alettiin työstämään piruettilaukkaa voltilla jatkaen siitä aina välillä isolle ympyrälle kootttuun laukkaan. Nuppu alkaa helposti harppomaan tosi isoja ja näyttäviä askeleita kootessa, mutta mun täytyy vahtia että jokainen askel on silti mun hallinnassa ja Nuppu pysyy jalan edessä (!). Tässä saatiin jo hyviä pätkiä ja laukan säätely alkaa olla jo mun käsissä, eikä niin että yrittäessäni koota ei tapahdu mitään, ja sitten taas kokoan välillä tahattomasti ja N alkaa pomppimaan. Niin sanotusti kommunikaatio alkaa siis pelaamaan, pikkuhiljaa :D


Lopuksi harjoiteltiin vielä vähän sarjoja, alkuun ihan vain tulemalla lävistäjällä kolme vaihtoa laskematta sen enempää. Sitten yritettiin tulla kolmea vaihtoa joka neljännellä, ja muutaman yrityksen jälkeen saatiin tämä suoritettua :D Sanoinkin Markolle että tämä oli kolmas kerta kun ylipäätään tein sarjoja Nupun kanssa.... Eli laskupuoli ja apujen rytmittäminen on itsellä vähän hukassa, mutta muutaman kerrran kun vielä tekee niin eiköhän ala sujumaan. Nupulla on tosi helpot vaihdot, mutta se lähtee helposti vähän innostumaan ja painamaan lujaa, ja jos en saa vaihtojen välissä puolipidätettä läpi, on seuraava vaihto myöhässä. Tähän lopeteltiinkin sitten ekalta päivältä. 


Ekana päivänä Marko ja Kikko katsoivat yhdessä kaikki ratsukot, mutta lauantaina jakauduttiin kahteen maneesiin, joten käytiin rakentamassa vielä Ypäjähalliin toinen rata. Iltakävelyt heppojen kanssa ja nukkumaan, ja lauantaina mun valmennus olikin jo yhdeksän jälkeen.


Lauantaina verkkailin perjantain tapaan puolisen tuntia itsenäisesti, ja Markon kanssa aloitettiin sitten ravityöskentelyllä. Tehtiin avo-voltti-sulku -yhdistelmää samalla tavalla kun se on yrjössä (opinpahan senkin, huom 8m voltti! :D). En saanut Nuppua kovinkaan hyvin jalan eteen, mikä vaikeutti työskentelyä kovin ja N liikkui paikoin etupainoisena. Siirryttiin onneksi pian laukkatyöskentelyyn, missä helpotti vähän :D Laukka on tällä hetkellä paljon helpompaa, siinä olen alkanut saamaan Nupun etuosaa ylös ja suoristettua sitä. Ravi vaatii vielä työtä, mutta se antaa välillä niin hyvän tuntuisia pätkiä, joten uskon että siitä tulee vielä hyvä!

Laukassa työskenneltiin kootun ja pirtuettilaukan kanssa niin, että keskilinjan yli mentiin aina 5m piruettilaukkaa ja muuten koottua laukkaa. Sitten alettiin tulemaan vuorotellen puolipiruetteja samalla tavalla kun ne ovat yrjössä, eli kulman jälkeen käännetään kohti x:ää, ennen x:ää käännös, c:ssä vaihto ja sama toiseen suuntaan. Tässäkin mun täytyy vaan itse hahmottaa minkä verran tarvitsen mitäkin apua kääntämisessä ja miten saan linjan pidettyä kohdillaan, mutta lopuksi saatiin jo muutama ihan hyvä puolipiruetti!


Loppuun tultiin taas nelosia, tällä kertaa 5 kappaletta lävistäjällä. Pari ekaa linjaa epäonnistui kun itse myöhästyin laskuissa, mutta lopulta saatiin myös yksi puhdas sarja. Siihen oli hyvä päättää viikonloppu, ja vaikka N oli ymmärretysti jo vähän, saatiin superpätkiä ja viikonlopusta jäi hyvä fiilis. No kuinka meidän sitten kävi...? A-renkaaseen pääsevät vain ne joilla on em-kvaalit, ja A-kehitykseenkin pitäisi olla jo kelpo tuloksia yrjöstä. Mulla on kuitenkin vielä kolme nuorten vuotta, joten päästiin mukaan "vararatsukoksi", joka käytännössä tarkoittaa sitä, että pääsen leireille aina ilman hevosta ja hevosen kanssa aina kun mahtuu :) Viime vuonna olin siis samassa "kastissa", joten näillä jatketaan. Tosi kiva päästä leireille mukaan, tykkään Markon valmennustyylistä ja kivaa porukkaa mukana :)

huomaa kuvista missä kohtaa itse on alkanut väsymään, istunta alkaa repsahtamaan päästä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti