lauantai 25. helmikuuta 2017

72. 8 vinkkiä - mihin käyttää aikansa kun hevonen on saikulla

Instagramin puolella kerroinkin jo, että juuri treenien sujuttua superhyvin, saatiin todeta pari viikkoa sitten klinkalla että Nuppu oli todennäköisesti tarhassa liukastuttuaan reväyttänyt lannernagan alasiteensä (älkää kysykö mikä se on, kovasti ell yritti selittää mutta ymmärrys ei ihan riittänyt :D). Se on jokatapauksessa selkärangan alapuolella jokin osa, joka tuo takaosaa alle. Ensi viikolla saan alkaa kävelemään selästä, ja sitten jatketaan maaliskuun loppuun asti muutaman minuutin ravipätkillä... Onneksi paranemisennuste on hyvä, vaikka se ottaakin aikansa.

Valitettavan ikävä fakta taitaa kuitenkin olla se, että lähes poikkeuksetta hevosenomistajat pääsevät kukin vuorollaan tilanteeseen, jolloin treenien sijaan voi vaan kävelyttää ja harjailla hevosta. Kuitenkin jos paranemisennuste on hyvä ja saikun ei ainakaan paria kuukautta enempää pitäisi kestää, ei kannata murehtimiseen käyttää määräänsä enempää aikaa!

Sipuli ja vauhtiraidat viime talvena kaulan ultrauksen jälkeen

1. vietä aikaa ei-hevoskavereidesi kanssa

En tiedä olenko ainoa jonka kavereilla alkaa olla jo mennyt hermo muhun, koska olen "aina tallilla". Saikun aikana tallilla menee kuitenkin huomattavasti vähemmän aikaa, kun valmennukset ja kisareissut jäävät täysin pois, joten sen ajan voi hyvin pyhittää.

2. kuntoile

Milloin olisikaan parempi aika panostaa omaan kuntoiluun, kun heppa on telakalla! Jonkinlainen, mielellään ratsastajille tai itseä varten tehty harjoitteluohjelma tekee reenistä mielekkäämpää ja tavoitteellisempaa. Oma huono fyysinen kunto on mielestäni "turha" este kehitykselle.

3. tee töitä maastakäsin

Varsinkin talvella maneesin kiertäminen taluttaen alkaa ennen pitkää kyllästyttää, joten samalla voi alkaa harjoittelemaan maastakäsin esimerkiksi pysähdyksiä ja peruutuksia (vain mielikuvitus on rajana, mulla se tosin päättyi noihin), vaikka ei varsinaiseksi narunpyörittäjäksi olisi ryhtymässäkään.


4. puunaa heppaa ja varusteita

Normiarkena, hepan ollessa kunnossa kuntoon- ja poislaitto tulee hoidettua harmittavan usein kiireellä ja varusteet jäävät puhdistamatta. Kun päivän liikunta muodostuu kävelystä, voi hepan kanssa viettää laatuaikaa harjaten sitä päästä häntään huolella tai vaikka jollakin hierontaharjalla hieroen. Myös klippaamattomat kiittävät kun otat kumiasuan käteen ja pyörittelet kutiavaa irtokarvaa pois!

Varusteille voi myös suorittaa perinpohjaisen pesun ja rasvauksen, miksei vaikka öljyämisenkin. Kaapin voi siivota huolella (en usko että oon ainoa jonka kaappi on aina kuin pyörremyrskyn jäljiltä. Aina.) ja loimihyllyn järjestää uuteen uskoon. Kaapeista voi myös löytyä jotakin tavaraa myytäväksi, ja tilisi saattaa olla ehkä kympin vähemmän miinuksella saikun ja useiden klinikkareissujen jäljiltä.


5. tee kaikkea, mitä et normaalisti ehtisi tekemään

Normitreenissä oleva hevonen ja tallilla käynti määrittävät varsin tehokkaasti  hevosenomistajan arki-iltojen sisällön, ja viikonloppuisin aikaa kuluukin huomaamatta koko päivä. Hevosen saikkuillessa on loistava tilaisuus tehdä kaikkea mitä ei normaalisti ehtisi! Edellämainittujen kohtien lisäksi panosta uudella tavalla opiskeluihin, päivitä välillä omaakin vaatevarastoa hepan loimihyllyn sijasta tai ratsasta mahdollisuuksien mukaan muiden hevosilla. Nimimerkillä yllätyin kuinka paljon asioita ehtii tekemään illan aikana, kun ei käy tallilla.

6. kerää treenimotivaatio huippuunsa

Jokaiselle tulee joskus päiviä kun, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, ei jaksaisi ratsastaa. Hepan ollessa pidempään kunnossa unohtaa arvostaa terveitä päiviä ja hyviä reenejä. Pikku saikku toimii parhaimmillaan hyvänä motivaationpalauttajana, ja voi että miten innoissaan ollaan, kun vamma julistetaan parantuneeksi ja treenit saadaan taas aloittaa.


7. mielikuvaharjoittelu

Youtube on täynnä ratsastusvideoita puska ö-tasolta gp-tasolle asti, joten jokaiselle löytyy tavoiteltavaa. Kyran kirjaa ei voi koskaan lukea liikaa, ja omien ratsastusvideoiden katselustakin saa jotakin irti. Hyviä ratoja kannattaa käydä päässä läpi ja erityisesti käydä läpi sitä tunnetta, miltä hevonen todella tuntuu kun se on hyvä. Ratsastus on huomattavasti helpompaa, kun tietää mitä hakee.

+kouluratsastajat:

8. opettele tulevan kauden ohjelmat

Jos kisakaudelle paluu näyttää vielä lupaavalta, ohjelmia kannattaa opetella nyt! Itse olen ainakin varsin laiska opettelemaan täysin uusia ratoja, ja varsinkin luokissa ylöspäin siirryttäessä huomaa ettei ratsastakaan joka kisoissa sitä samaa tuttua ohjelmaa. Jos hepalla voi kävellä selästä, rataa voi työskennellä hieman soveltaen käynnissä, ja jos selkään ei pääse mikään ei estä radan läpi kävelemistä hepan tallustellessa perässä.Muilla heppoja saikulla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti